rijesite se vlage i plijesni

Koliko je plijesan opasna za zdravlje i kako je dugotrajno eliminirati?

Šta je plijesan?

Plijesan je vrsta gljivica koje proizvode male spore kojima se plijesan razmnožava, te tako širi. Spore se otpuštaju u zrak, a pošto sadrže alergene mogu biti štetne za ljudsko zdravlje pri udisanju.

Izloženost plijesni izaziva niz tegoba: curenje iz nosa, kihanje, začepljenje nosa, suzne oči, kožni osip i svrbež (dermatitis), napade astme, otežano disanje, stezanje u prsima, glavobolju, vrtoglavicu čak i bolesti poput upale pluća.

Zašto se javlja?

Plijesan se javlja svugdje gdje postoji vlaga, a zrak uvijek sadrži određen postotak vlage. Otpušta se u zrak tuširanjem, kuhanjem, čak i disanjem.

Ako se temperatura i vlažnost mjeri u sredini prostorije, vrijednosti su obično unutar normalnog raspona i stoga nisu opasne: sobna temperatura je oko 20°C, dok je relativna vlažnost zraka oko 50-55%.

S druge strane, ako se temperatura mjeri na površini građevinske komponente, na primjer na vanjskom kutu zgrade, temperatura može lako pasti na 12°C ili čak niže. Relativna vlažnost u ovom trenutku iznosi 80% i više. Upravo su takvi uvjeti savršeni za kondenzaciju vlage i rast plijesni.

Kako je ukloniti?

Prvi korak je čišćenje plijesni sa zaraženih površina.
Potom slijedi sanacija korištenjem Superconforta – termalnoizolacijske boje protiv vlage i plijesni.

Prvi korak je čišćenje plijesni sa zaraženih površina

Duga-tehna je razvila sredstvo protiv plijesni SPRAY OFF! To je specijalni proizvod za odstranjivanje plijesni, algi i gljivica sa vanjskih i unutrašnjih zidnih, drvenih, betonskih površina, kao i kamena, te površina obrađenih bojama, lakovima, žbukama.

SPRAY OFF! se nanosi četkom ili prskanjem direktno na površinu, te ostavi da reagira oko 30 minuta. Potom je potrebno površinu isprati vodom. Tamo gdje su plijesni i alge zastupljeni u ekstremnoj količini, ponoviti tretman nekoliko puta sve dok površina ne bude u potpunosti vraćena u prvobitno stanje.

Kako eliminirati ponovnu pojavu plijesni?

Nakon što je očišćena plijesan, površina se mora saniratiSUPERCONFORT je jedinstven proizvod koji sadrži i specijalne staklene 3M mikrokuglice punjene zrakom, koje poboljšavaju toplinsku izolaciju, te sprječavaju pojavu kondenzacije koja se stvara uslijed razlike u temperaturi zraka i zida, a time i plijesni.

Ovo je bezopasan, dugotrajan i siguran način zaštite, na fizičkoj osnovi i kao takav je izuzetno prikladan za prostorije u kojima se svakodnevno boravi.

Osobito je pogodan za prostorije kao što su kuhinje, kupatila, podrumi, praonice, pekare, ali i za sve ostale prostorije sa problemom stvaranja kondenzacije i plijesni.

 

Superconfort je posebno formulirana paropropusna boja koja omogućuje dugotrajno rješenje problema s vlagom i plijesni. Preporučujemo nanijeti 2 sloja (što je deblji sloj, to je veći termoizolacijski efekt).

 

Imate pitanja?

Za više informacija o načinu sanacije problema sa vlagom i plijesni, kao i Vama najbližim prodajnim mjestima, lontaktirajte nas putem web forme ili na besplatan info telefon 0800 87 777.