VOC free boje u skladu s HACCP-om

HACCP zakonom obvezujuci

Bosna i Hercegovina je takodjer jedna od tih zemalja. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na osnovu zakona o hrani (“Službeni glasnik BiH”, broj 50/04 ), kao i zakona o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 34/02), donijelo je odluku da ce do kraja 2006. godine HACCP postati zakonski obvezujuci za cijeli prehrambeni sektor.
Zakonom je propisan nacin obrade hrane, uvjeti transporta, kao i uvjeti koje moraju zadovoljavati objekti u kojima se obradjuje hrana. Od iznimne je važnosti pravilna adaptacija prostorija za pripremanje i skladištenje prehrambenih proizvoda. Zidovi moraju biti obojeni visokoperivom bojom koja ne ispušta mirise tijekom nanošenja ili sušenja. Stoga su specijalno razvijane VOC free boje 2 koje imaju vrlo slab ili nikakav miris. Namijenjene su objektima gdje je poželjno zadržati odlicnu kvalitetu zraka u unutrašnim prostorijama, kao što su bolnice, škole, industrijski objekti za pripremu hrane, restorani, hoteli i slicno. Naravno svi proizvodi koji su u skladu sa navedenim propisima moraju posjedovati odgovarajuci certifikat.

Linija Supernatural

Istraživacki rad laboratorija Colorificio San Marco razvio je Supernatural Sistem sa solvent-free VOC-free proizvodima. Sistem je formuliran prema najnovijoj tehnologiji u pogledu procesa proizvodnje, kao i sastava. Korištene su najkvalitetnije sirovine, birajuci one koje imaju najmanje štetnog utjecaja po okolinu, podržavajuci zaštitu okoliša.

Zašto prihvatiti Supernatural Sistem? Proizvodi sa VOC-free formulom nemaju mirisa tijekom nanošenja, kao i prilikom sušenja, štiteci zdravlje dekoratera i korisnika svježe bojenih prostora. Prostorije se mogu odmah koristiti, bez škodljivosti po zdravlje korisnika. Ovaj sistem odlikuje se optimalnom kombinacijom karakteristika – perivost, paropropusnost, pokrivna moc, bjelina, maskirna moc, – sa visokim performansama tijekom nanošenja osiguravaju?i optimalno krajnje rješenje. Proizvodi su dostupni u širokom spektru nijansi u MARCROMIE sistemu nijansiranja kako bi se ispunili svi zahtjevi estetike i dizajna.

Supernatural sistem je u skadu s europskom direktivom 2004/42/EC, koji za boje korištene na unutrašnjim površinama i plafonima, zahtjeva smanjenje emisije štetnih supstanci u atmosferu na 75 g/l do 2007 godine i 30 g/l do 2010 godine, kao i sa direktivom 93/43/EEC.

HACCP sustav se fokusira na stvarnu sigurnost hrane, te ima za cilj zaštititi efikasnije ljudsko zdravlje no što je to moguce tradicionalnim higijenskim metodama.
Iako implementacija HACCAP-a zahtjeva mnogo vremena, novca i truda, dugorocno donosi dobit, jer su tvrtke u prehrambenoj industriji u mogucnosti ponuditi sigurniji i bolji konacni proizvod, što vodi ka zadovoljstvu klijenta/ korisnika usluga.