Šta je plijesan?

Plijesan je vrsta gljivica koje proizvode male spore kojima se plijesan razmnožava, te tako širi. Spore se otpuštaju u zrak, a pošto sadrže alergene mogu biti štetiti ljudima pri njihovom udisanju.

Izloženost plijesni izaziva niz tegoba: curenje iz nosa, kihanje, začepljenje nosa, suzne oči, kožni osip i svrbež (dermatitis), napade astme, otežano disanje, stezanje u prsima, glavobolju, vrtoglavicu čak i bolesti poput upale pluća.

Zašto se javlja? Kako je eliminirati?

Plijesan se javlja svugdje gdje postoji vlaga, a zrak uvijek sadrži određen postotak vlage. Otpušta se u zrak tuširanjem, kuhanjem, čak i disanjem.

Ako se temperatura i vlažnost mjeri u sredini prostorije, vrijednosti su obično unutar normalnog raspona i stoga nisu opasne: sobna temperatura je oko 20 °C, dok je relativna vlažnost zraka oko 50-55%.

S druge strane, ako se temperatura mjeri na površini građevinske komponente, na primjer na vanjskom kutu zgrade, temperatura može lako pasti na 12 °C ili čak niže. Relativna vlažnost u ovom trenutku iznosi 80% i više. Upravo su takvi uvjeti savršeni za kondenzaciju vlage i rast plijesni.

Kako je ukloniti?

Prvi korak je čišćenje plijesni sa zaraženih površina

spray off odstranjivač plijesni

Duga-tehna je razvila sredstvo protiv plijesni SPRAY OFF!, specijalni proizvod za čišćenje plijesni, algi i gljivica sa vanjskih i unutrašnjih zidnih, drvenih, betonskih površina, kao i kamena, te površina obrađenih bojama, lakovima, žbukama.

SPRAY OFF! se nanosi četkom ili prskanjem direktno na površinu, te ostavi da reagira oko 30 minuta. Potom je potrebno površinu isprati vodom. Tamo gdje su plijesni i alge zastupljeni u ekstremnoj količini, ponoviti tretman nekoliko puta sve dok površina ne bude u potpunosti vraćena u prvobitno stanje.

Kako eliminirati ponovnu pojavu kondenza i plijesni na zidovima?

Nakon što je očišćena plijesan, površina se mora sanirati. SUPERCONFORT je jedinstven proizvod koji sadrži i specijalne staklene 3M mikrokuglice punjene zrakom, koje poboljšavaju toplinsku izolaciju, te sprječavaju pojavu kondenzacije koja se stvara uslijed razlike u temperaturi zraka i zida, a time i plijesni.
Osobito je pogodan za prostorije kao što su kuhinje, kupatila, podrumi, praonice, pekare, ali i za sve ostale prostorije sa problemom stvaranja kondenzacije i plijesni.
Ovo je bezopasan, dugotrajan i siguran način zaštite, na fizičkoj osnovi i kao takav je izuzetno prikladan za prostorije u kojima se svakodnevno boravi.

Superconfort je posebno formulirana paropropusna boja koja omogućuje dugotrajno rješenje problema s vlagom i plijesni. Jedan litar proizvoda je dovoljan za bojenje 6 m2 u jednom sloju, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno za saniranje problematičnih površina. Preporučujemo nanijeti 2 sloja (što je deblji sloj, to je veći termoizolacijski efekt).

 

Za više informacija o proizvodima, kao i Vama najbližim prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine, pozovite našu tehničku podršku, na besplatni info telefon 0800 87 777.