COMBAT – bila nekad plijesan…

Većina nas je vidjela nepoželjne goste naših domova – plijesan, alge i gljivice. Razvijaju se na mokrim i vlažnim površinama. Idealno okruženje za njihov razvoj su prostorije u kojima se pojavljuje kondenzacija.
Kondenzacija se češće javlja na sjevernim zidovima koji nisu adekvatno izolirani ili na takozvanim termičkim mostovima, gdje postoje elementi sa višom termalnom provodljivosti unutar zidne konstrukcije – kao što su armirani beton, prijelaz dva vertikalna zida, grede itd. Problem termičkih mostova je dobro poznat dizajnerima, arhitektima, izvođačima.
Mirko-organizmi (alge, plijesni i gljivice) prodiru u površinski sloj boje, eventualno i razarajući ga iznutra i dopuštajući da se vlaga „uvuče“ u površinu zidova i akumulira – rezultirajući postepenim pogoršanjem stanja zidova.
To više nije samo pitanje estetike, nego znak da se stanje površine promijenilo, te ukoliko ostane zanemareno, može znatno utjecati na kvalitetu življenja u objektu.
Osim što neatraktivno izgledaju, plijesni, alge i gljivice ispuštaju neugodne mirise. Spore ovih napasnika mogu kod ljudi koji pate od alergija rezultirati pojavom kašlja, kihanja i ostalih tegoba. Budući da su spore vrlo male veličine konstantno se nalaze u zraku koji udišemo.

Plijesan, gljivice i alge su samo simptomi pojave vlage u prostorijama. Da bi se trajno spriječila treba pronaći uzrok uslijed kojeg je došlo do vidljivih oštećenja. Neki od najefikasnijih načina rješavanja ove problematike su ugradnja termo fasade koja svojim izolirajućim svojstvima direktno utječe na sprječavanje pojave kondenza na zidovima prostorija; upotreba aditiva za boje i žbuke koji sadrže sredstva za uništavanje mikro-organizama, atermičke boje protiv stvaranja kondenzacije koje podižu temperaturu površine zida i sprječava pojavu plijesni, gljivica i algi.

Sistem COMBAT uklanja plijesni, gljivica, algi i mahovina iz unutarnjih i vanjskih zidova.
Čuva higijenu prostorija i izgled površine, štiteći ih od biološke razgradnje.

Gama uključuje proizvode za:

  • Čišćenje i dezinfekciju za uklanjanje mikroorganizama.
  • Aditive za boje i žbuke.
  • Specijalne završne proizvode otporne na nastanak plijesni, algi, gljivica.

COMBAT – za ugodnije životne prostore.